W związku ze zmianą Rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii z dnia 25 marca 2021r. informujemy iż zmianie uległ § 10 ust. 4 pkt. 2 i od dnia 27 marca 2021r na Targowisku może przebywać 1 osoba na 20m2.
Dodatkowo należy stosować się do następujących zasad :
- upoważniona osoba ze strony Zarządcy targowiska ma uprawnienie do wskazania miejsca, w którym sprzedający może prowadzić handel na targu;
- sprzedający muszą być wyposażeni w środki do dezynfekcji;
- sprzedawcy zapewniają osobom kupującym na ich stoisku jednorazowe rękawiczki i/lub środki do dezynfekcji rąk,
- należy zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 2 metry); osoby oczekujące na swoją kolej po zakupy również powinny zachować dystans min. 2 metrów;
- w obrębie stoiska może przebywać maksymalnie 4 osoby, a odległość pomiędzy każdą z tych osób nie może być mniejsza niż 2 metry;
- osoby dokonujące zakupów na terenie Targowiska zobowiązane są nosić podczas zakupów rękawiczki jednorazowe oraz mają obowiązek zakrywania ust i nosa przy pomocy maseczek .
Zarządca ma prawo kontrolować przestrzegania przez osoby prowadzące działalność handlową lub usługową na terenie targowiska zobowiązań określonych w Procedurach.
W tym trudnym czasie prosimy o podporządkowanie się zaleceniom wydawanym przez służby Zarządcy, co znacznie ułatwi nam pracę a zarazem zapewni bezpieczeństwo.
Procedury i ograniczenia jakim podlegają osoby handlujące i kupujące na Miejskim Targowisku w Kozienicach.
Poniższe zasady obowiązują bezwzględnie wszystkie osoby handlujące i kupujące na Miejskim Targowisku w Kozienicach.
I. Obowiązki sprzedawców.
1. Zasady sanitarne dotyczące sprzedawców:
Osoby prowadzące działalność handlową na terenie targowiska zobowiązane są do:
a) zapewnienia osobom kupującym na ich stoisku rękawiczek jednorazowych i/lub środków do dezynfekcji rąk,
b) wyposażenia swojego stanowiska handlowego w płyny dezynfekujące oraz dokonywania co najmniej raz na godzinę dezynfekcji tego stanowiska lub stanowiska kasowego,
c) zapewnienia osobom obsługującym stanowiska handlowe rękawiczek jednorazowych, środków do dezynfekcji rąk oraz środków ochrony osobistej,
d) zapewnienia, ażeby przy jednym stanowisku nie przebywało jednocześnie więcej niż 4 osoby, a odległość pomiędzy każdą z tych osób była nie mniejsza niż 2 metry.
2. Higiena rąk:
a) Osoby mające kontakt z żywnością, muszą często myć ręce wodą z mydłem lub dezynfekować środkiem do dezynfekcji.
b) Zaleca się używanie i częstą zmianę rękawiczek jednorazowych.
3. Higiena kaszlu i oddychania:
Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%).
4. Zasady bezpieczeństwa żywności:
1) Osoby handlujące na targowisku powinny:
a) rygorystycznie stosować wdrożone wymagania higieniczne,
b) zapewnić właściwe warunki przechowywania produktów,
c) weryfikować terminy przydatności do spożycia,
d) zapobiegać zakażeniom krzyżowym i niewłaściwym praktykom,
2) Wszystkie produkty spożywcze muszą być identyfikowalne, mieć określony termin
przydatności do spożycia/datę minimalnej trwałości. Nie wolno handlować
żywnością niewiadomego pochodzenia, z nielegalnych źródeł.
3) Należy bezwzględnie:
a) zintensyfikować procesy mycia i dezynfekcji – lady, używanego sprzętu, opakowań do wielokrotnego transportu produktów, terminali płatniczych etc.,
b) ograniczać w miarę możliwości ekspozycję żywności nieopakowanej przeznaczonej do bezpośredniego spożycia tj. pieczywa, ciast,
c) podawać i pakować produkty przez sprzedającego, tak aby ograniczyć kontakt klienta z żywnością;
d) dezynfekować ręce po każdym kontakcie z pieniędzmi.
4) Ograniczyć do minimum kontakt z każdą osobą, dokonująca zakupów.
5) Ograniczyć do minimum bezpośredni kontakt z surowcami lub produktami
przeznaczonymi do sprzedaży.
II. Zasady sanitarne obowiązujące wszystkich
1) Zasady bezpieczeństwa
a) Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 2 metry).
b) Limit 4 osób na jedno stoisko handlowe
- maksymalnie 4 osoby kupujące w obrębie stoiska
c) Obowiązek używania podczas zakupów jednorazowych rękawiczek, maseczek ochronnych zakrywających usta i nos. Osoba nie posiadająca w/w sprzętu ochronnego nie zostanie wpuszczona na teren targowiska
d) Osoby, które oczekują na swoją kolej po zakupy również powinny zachować dystans min. 2 metrów
e) W miarę możliwości zaleca się korzystanie z płatności bezgotówkowych
2) Dodatkowo należy bezwzględnie stosować się do poleceń pracowników targowiska
lub osób oddelegowanych do sprawowania na nim nadzoru.
III. Uprawnienia zarządcy targowiska.
Zarządca targowiska uprawniony jest do przeprowadzania kontroli przestrzegania przez osoby prowadzące działalność handlową lub usługową na terenie targowiska zobowiązań określonych w niniejszych Procedurach, w tym w szczególności ustalonych pkt. Ia. W przypadku stwierdzenia naruszeń w powyższym zakresie, może podjąć działania w celu przywrócenia stanu zgodnego z zasadami określonymi w obowiązujących przepisach prawa, a w szczególności uprawniony jest do nakazania zamknięcia stanowiska handlowego na którym doszło do naruszenia.
IV. Czas obowiązywania
- Niniejsze zasady działalności targowiska wynikają wyłącznie z konieczności ochrony zdrowia publicznego i przeciwdziałania epidemii SARS-CoV-2. Nie maja wpływu na inne zasady działalności targowiska, w tym na obowiązek uiszczania opłat.
- Zasady określone niniejszym dokumentem obowiązują do odwołania lub zmiany, w tym także zmian na poziomie krajowym.